Laura 

Olen Laura Kangasniemi 22-vuotias urheilija, hevosihminen ja ratsastaja. Intohimonani on urheilijana kehittyminen ja hevosista oppiminen. Harjoittelen tällä hetkellä ammattimaisesti pararatsastuksessa Goldprinsin sekä Supremon kanssa. Pararatsastuksessa kuulun ryhmään IV. 

Vuosi 2021 oli ensimmäinen kilpailukauteni pararatsastuksen parissa. kilpailin Finnman -leasinghevosella, suurin saavutuksemme oli SM-pronssimitali. Minut valittiin vuonna 2021 sekä 2022 Suomen Paralympiakomitean koordinoimaan nuorten Tulevaisuuden tähdet -nimiseen valmennusryhmään.  

Tavoittelen paikkaa vuoden 2024 Pariisin paralympialaisissa, ja rakennamme tulevat kilpailukaudet tätä tavoitetta ajatellen. Tämän kauden tavoitteenamme on hakea kokemusta kansainvälisistä kilpailuista. 

Aloitin ratsastuksen 12-vuotiaana ja pian sen jälkeen kilpailemisen pääsääntöisesti esteratsastuksessa. Maaliskuussa 2017 loukkaannuin vakavasti ratsastusonnettomuudessa. 

Miksi olen pararatsastaja?

12.3.2017 jouduin vakavaan ratsastusonnettomuuteen. Onnettomuuspäivä alkoi normaalisti aamutallilla, jonka jälkeen aloin ratsastamaan hevosia. Tallille oli tulossa muita ratsastajia, jotka olivat menossa hyppäämään. Päätin liittyä seuraan.

Hyppäsimme pieniä helppoja esteitä. Hevonen oli tosi kiva ja olin tosi tyytyväinen siihen. Päätin tulla yhden tehtävän vielä kerran. Muistan miettineeni “hyppäänkö vai jätänkö treenin tähän?”. Viimeisen tehtävän ratsastusta en muista, se oli kohtalokas. Hevonen oli hypännyt hieman matalan hypyn ja kompastunut esteelle. Putosin pää edellä ja jäin makaamaan maahan. Menetin tajuntani.

Putoamisen nähneet muut nuoret ratsastajat toimivat neuvokkaasti ja soittivat hätäkeskukseen. Heille olen ikuisesti kiitollinen. Ambulanssi saapui nopeasti paikalle ja minut kuljetettiin paloasemalle, josta jatkoin SEPE-helikopterilla OYS:n teho-osastolle.

Loukkaantuminen oli vakava. Olin koomassa noin viikon. Sain vaikean aivovamman ja oikea puoli kehostani halvaantui. Kuntoutuminen eteni fyysisesti hyvin, opettelin uudestaan kävelemään. Haluni hevosten pariin oli suuri. Vammautuminen rajoittaa elämääni edelleen, mutta se ei estä unelmien tavoittelua. 

Elämäni muuttui, unelmia ja haaveita täytyi ryhtyä rakentamaan uudestaan. Hevoset olivat suuri voimavara toipumisessa. Onnettomuuden jälkeen vaihdoin esteratsastuksen kouluratsastukseen.